Залата на великите крале

Galleria и Viаsat History съживяват историята с увличащи документални филми за тайния живот на едни от най-знаменитите крале и династии в Европа. Заглавия като „Личният живот на Тюдорите“, „Забранена история“, „Писмата на кралица Виктория“ и много други ще провокират ума и любопитството ти.

  • Посети автентичния кът „Залата на великите крале“ и спечели екскурзия до легендарни замъци в Шотландия (виж пълните условия);
  • Само за учениците от 8-ми до 12-ти клас: участвай с литературно есе на тема „Да бъдеш велик владетел – какво дава и какво отнема властта?“ до 06.03. Награждаването на трите най-добри произведения ще се състои на 12.03 в Mall Galleria (виж пълните условия);

Пълен списък с излъчваните заглавия:

Писмата на кралица Виктория: истинското лице на един монарх /eп. 1, eп. 2/

Кралица Виктория е една от най-плодотворните личности от тези, които са водили свои дневници през деветнадесети век, като понякога тя е изписвала до 2500 думи на ден. От държавните дела до семейните клюки - тя е изливала емоциите си върху хартия. Нейните приближени са се опасявали, че по-обезпокоителните й мнения могат да се изплъзнат неволно в писмена форма, предизвиквайки хаос. Всъщност голяма част от нейните писания са били унищожени след смъртта й, а нейните лични дневници са били „редактирани" от дъщеря й. Но това, което оцелява, често разкрива една доста различна жена от тази, която мислим, че познаваме. Сега A. Н. Уилсън чете нейните лични дневници и непубликувани писма и открива факторите, които са оформили личността на кралицата. От трудните отношенията с майка й, до доминиращите мъже, с които се обгражда в търсене на фигурата на бащата, и силната борба, която е превърнала брака й с принц Алберт в бойно поле, кралица Виктория винаги е била една жена, която е търсела близки отношения. Като дъщеря, съпруга, майка и кралицата на една разрастваща се империя - докато приятелите и семейството са идвали и са си отивали - нейната писалка остава постоянният й спътник и приятел.

Личният живот на Тюдорите /eп. 1/

Мнозина са чували за Тюдорите, но дали ние наистина разбираме какъв в действителност е бил животът им? Експертът по историята на Тюдорите Трейси Борман изследва личния живот, любовните истории и скандалите на една от най-известните кралски династии в британската история: от родоначалника на династията на Тюдорите - Хенри VII, чиято красива млада жена - Елизабет от Йорк - е забременяла в рамките на часове след сватбената церемония, до техния по-млад син Хенри VIII, който се е женил нееднократно и чийто бурен личен живот е скандализирал Европа и е разкъсал Англия на части. Въпреки че основният акцент е съсредоточен върху монарсите от династията Тюдор, личният живот на техните придворни също е поставен под светлината на прожекторите, което дава възможност да се очертаят контрастите и да се направят сравнения. В центъра на всичко това е самият кралски двор, където сексът и властта, съотношението на мъжете спрямо жените и самата архитектурата на дворците са създавали трескава атмосфера, в която почти ежедневно са избухвали скандали. Точните и изпълнени с атмосфера възстановки помогнат на Трейси блестящо да върне към живот това, което наистина се е случвало в дворците, в които монарсите от династията Тюдор и техните придворни са прекарвали дните си.

Империя на царе: Русия по времето на династията Романови с Луси Уърсли /eп. 1/

Луси Уърсли пътува по стъпките на всемогъщата династия Романови, която е управлявала Русия в продължение на повече от три века. Тя ни запознава с редица изключителни личности: Петър Велики - визионерът, който превръща страната в империя; Екатерина Велика - малката принцеса от Германия, която се превръща в най-могъщата жена в света; и последният цар Николай II - любящият баща и съпруг, който провокира една революция. Това е историята на едно бляскаво семейство, чиито впечатляващи дворци крият истории за предателства, скандали и убийства.

Американски принцеси за милиони долари /eп. 1, eп. 2/

Впечатляваща поредица, която изследва американското влияние върху британската аристокрация от късния 19-ти век насам.

Плантагенетите: Най-кървавата британска династия /еп. 1, еп. 2/

Тирания. Дан Джоунс разказва необикновената история на Ричард II, момчето-цар, герой на селското въстание, което, порасвайки, се превръща в един от най-ужасните тирани в английската история.

Инквизиция /eп. 1, eп. 2/

Тази поредица хвърля нова светлина върху мрачна и кървава глава от британската и европейската история. Ще чуем истории, които смразяват кръвта. Можем само да гледаме с ужас как пламъци прокарват езиците си по мъчениците на кралица Мери и други хора със силни религиозни и непоклатими вярвания и ще видим как обикновени, невинни хора стават жертва на религиозни фанатици и психопати. От преследването на религии и вярвания до преследването на мистериозните катари и рицарите тамплиери, през измъчването и екзекутирането на вещици, мистици и лечители, тези епизоди се превръщат в хроника на злините, извършвани в името на вярата.

Конспирация - Кралското семейство /еп.2/

Този епизод разглежда шокиращата теория, че бившият крал на Обединеното кралство Едуард, херцог на Уиндзор и неговата съпруга Уолис са били тайни симпатизанти на Нацистите през Втората световна война.

Забранена история "Съкровищата на Соломон"; "Съкровищата на Петра"; "Мъжът с желязната маска"; "Истинският Свещен Граал"

Конспирациите от край време владеят въображението на хората. Отделните епизоди в тази поредица представят документираната история, свързана с прословути заговори, разкривайки най-новите факти за всеки един случай. С помощта на предварително зададена система от проверки и преценки доводите "за" и против" са внимателно анализирани въз основа на веществените доказателства.

« назад

Тази уебстраница използва т.нар. „cookies”. Като продължите посещението си в нея, Вие приемате използването на „cookies” и нашата политика на поверителност. Вижте повече тук.

Приемам